Календар

<квітня 2024>
ПНВТСРЧТПТСБНД
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Міністерство освіти і науки України

PDF Друк
Заходи > Науково-практична конференція "Інформаційні технології - інструмент підвищення конкурентоздатності підприємств»,
2009 рік
 
НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ "ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ - ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ". 2009 РІК






Дата проведення:
9-10 грудня 2009 року

Організатори:
Міністерство промислової політики України, Міністерство освіти і науки України, УкрНЦ РІТ

Місце проведення:
приміщення Мінпромполітики (м. Київ)



Мета Конференції
:
  • обговорення актуальних проблем використання інформаційних технологій (ІТ) на вітчизняних підприємствах
  • розгляд сучасних методичних підходів до впровадження і використання ІТ
  • визначення особливостей використання ІТ в умовах конкурентного ринку, процесів глобалізації та фінансово-економічної кризи
  • обмін досвідом у сфері впровадження ІТ
  • напрацювання рекомендацій підприємствам щодо підвищення рівня їх технологічної зрілості у сфері ІТ
  • визначення напрямів та заходів державної науково-технічної політики у сфері автоматизації підприємств

     Формат, місце проведення, склад учасників і цілі конференції істотно відрізняють її від комерційних конференцій. У перший день підприємства розповідали про свої досягнення та проблеми, повязані з автоматизацією, на другий день виробники програмного забезпечення та їх партнери представили сучасні рішення з автоматизації бізнесу. На конференції обговорювалась державна науково-технічна політика в сфері розвитку АСУ на українських підприємствах. Присутні на конференции представники промислових підприємств, ІТ-компаній, наукових установ і ВНЗ змогли взяти участь в обговоренні цієї політики та надати свої пропозиції. По суті, конференцію можна вважати за останні роки першою нарадою в Мінпромполітики, на якій представники держорганів, промислових та ІТ-компаній, наукових установ і ВНЗ спільно обговорювали можливості та перспективи автоматизації українських підприємств, шукали шляхи стимулювання розвитку автоматизації в українській промисловості.

У конференції взяли участь більше 130 осіб, вони прослухали близько 30 доповідей. Українську промисловість представляли крупні підприємства різноманітних сфер економіки з різною часткою державної власності.

Генеральними партнерами конференції виступили компанія SAP Ukraine та корпорація «Інформаційні технології», стратегічним партнером - «1С Україна», технологічним партнером – представництво Oracle в Україні, партнерами - СофтПро, «Софт-Рейтинг Консалт», Центр Знань, «Борлас Україна», інформаційну підтримку надавав журнал «Інформаційні технології для менеджменту».

На відкритті конференції від організаторів учасникам було передано вітальне слово Сергія Грищенка, доктора техн. наук, заступника Міністра промислової політики України (Мінпромполітики) та Максима Стріхи, доктора фіз.-мат. наук, заступника Міністра освіти і науки (МОН) України.


Олексій Ноговіцин
, доктор техн. наук, директор Департаменту науково-технічного забезпечення та енергоефективності промисловості Мінпромполітики, висвітлив стан промислових підприємств та шляхи проведення науково-технічної політики Міністерства.




Валерій Поліщук, канд. техн. наук, директор УкрНЦ РІТ, у своїй оглядовій доповіді проінформував участників про результати обстеження промислових підприємств України. Це дослідження охоплювало широкий спектр метрик. Зокрема, анкетувався рівень зрілості бізнес-процесів та ІТ-інфраструктур, види системного та прикладного програмного забезпечення, склад кадрового забезпечення, рівень менеджменту в ІТ-проектах. Результати досліджень, зведені в інформативні діаграми, дають чітке уявлення про той потенціал автоматизації, який сьогодні мають українські підприємства.


Інформаційні технології на промислових підприємствах: досвід і проблеми впровадження та використання

     У перший день учасники конференції ознайомились також з досвідом впровадження та використання інформаційних технологій на промислових підприємствах, з тенденціями розвитку ІТ та державною науково-технічною політикою в сфері АСУП. 


Начальник відділу корпоративної інформаційної системи управління ДАХК “Артем” Володимир Замковий звернув увагу присутніх на передумови автоматизації складної організаційної структури холдингової компанії, яка виробляє високотехнологічну техніку. Серед передумов він підкреслив, зокрема, впровадження та сертифікацію системи менеджменту якості, розробку інтегрованої моделі архітектури підприємства, розробку процесних моделей і на їх основі оптимизацію процесів.



Інший аспект автоматизації високотехнологічної техніки висвітлив Віктор Матусевич, заступник генерального конструктора АНТК «Антонов». В основу автоматизації процесів розробки та створення літаків АН-148, АН-158 покладена концепція PLM. Технічно складні вироби будуть конкурентоздатними лише тоді, коли їх інформаційна модель буде наскрізною для всіх етапів управління життєвим циклом виробу - від виникнення ідеї виробу до його утилізації. PLM пропонує інтеграцію в цю інформаційну модель виробу моделей комплектуючих, що постачаються шляхом кооперації, в тому числі й міжнародної.



Особливістю автоматизації виробничих процесів є необхідність точного та своєчасного наскрізного по техпроцесу нормування матеріалів і ресурсів. При цьому нормування має супроводжуватись оперативним нормативним контролем витрат з усіх переділів. Про те, як цього досягти за допомогою ERP-систем, розповів Володимир Савицький, заступник технічного директора з АСУП ВАТ «Український графіт», м. Запоріжжя.



У машинобудуванні ERP-системи, крім автоматизації планування виробництва, фінансів і логістики, у загальний інформаційний простір ERP-системи додають конструкторсько-технологічну підготовку виробництва та управління основними засобами. Особливості такої автоматизації розкрив Віталій Крикливенко, начальник відділу автоматизації систем управління підприємством НВК газотурбінобудування «Зоря»-«Машпроект», м. Миколаїв.





Його колега - Володимир Комар, начальник відділу автоматизованих конструкторсько-технологічних систем – докладніше зупинився на взаємодії ERP-системи з САПР(CAD/CAM)-системами та створенні на цій основі системи інженерного електронного документообігу.




Однією з переваг ERP-систем є те, що вони дозволяють типізувати та стандартизувати процеси (тобто зменшити витрати та покращити якість) в межах єдиного інформаційного простору всього підприємства. Але як це організувати в рамках холдингу, в який входять чотири різнопрофільні підприємства? Це можливо за умови реалізації матричної структури управління проектами під час впровадження ERP-систем. Цим досвідом поділився Сергій Капустін, директор Центру Компетенції SAP ХК «Бліц-Інформ».


Ефективна автоматизація бізнес-процесів можлива лише при ефективній ІТ-інфраструктурі. Про оригінальну систему управління ІТ-інфраструктурою розповів Олександр Ролик, канд. техн. наук, доцент Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Ця система, на відміну від пропозицій міжнародних компаний, що розраховані на крупні підприємства і мають закритий код, має відкритий код і доступна за ціною більшості українських компаній.


В Україні є конкурентоздатні розробки і на апаратному рівні. Володимир Стрюченко, директор НВП “Пошук” ДНВП “Електронмаш”, м. Київ, показав інтелектуальну робочу станцію Інпарком, яка не має аналогів за кордоном. Це орієнтований на знання комп`ютер, який під час розв’язання завдань отримує знання про властивості комп`ютерної моделі та відповідно до цих властивостей автоматично будує алгоритм рішення, створює код програми паралельних розрахунків та оцінює достовірність отриманих результатів.


Сучасні інформаційні технології стають невідємною частиною архітектури піприємства, багато з них є бізнесорганізуючими. У зв`язку з цим виникають питання про стратегію інвестування в ІТ. Борис Жданов, канд. техн. наук, головний редактор журналу «Інформаційні технології для менеджменту» вважає, що відповіді на ці запитання можна знайти в аналітичних інструментах, що пропонуються на ринку дослідницькими компаніями. Ним було представлено низку таких інструментів компанії Gartner.


Віктор Луговський, канд. фіз.-мат. наук, заступник директора Департаменту науково-технічного забезпечення та енергоефективності промисловості Мінпромполітики і Валерій Поліщук, канд. техн. наук, директор УкрНЦ РІТ, підготували спільну доповідь на тему - Державна науково-технічна політика у сфері розвитку АСУП. Доповідачі зазначили, що ефективність використання ІТ на підприємствах в умовах ринкової економіки, найперше залежить від самих підприємств. Водночас існує декілька напрямків впливу держави на перебіг компютерізації підприємств. Зокрема, держава має можливість проводити таку технічну політику, яка б сприяла розробці та впровадженню відповідних ІТ, їх стандартизації, сертифікації і локалізації, підвищенню рівня менеджменту проектів, орієнтації освіти в галузі ІТ на потреби виробництва та підвищенню кваліфікації персоналу підприємств, узагальненню передового досвіду та інформуванню підприємств. В доповіді були представлені рекомендації з науково-технічної політики та розвитку АСУП.

Сучасні ІТ-рішення

     Другий день був присвячений рішенням ІТ-компаній для промислових підприємств. Відкриваючи цю частину конференції, Валерій Поліщук, канд. техн. наук, директор УкрНЦ РІТ, закликав представників ІТ-компаній долучитись до вироблення рішення конференції, яке буде враховано при розробці рекомендацій з проведення державної науково-технічної політики у галузі розвитку АСУП. Завдяки статусу головної організації Мінпромполітики з АСУП УкрНЦ РІТ має можливості відповідно власному інформаційному, аналітичному, організаційному потенціалу проводити координацію роботи в цьому напрямку. 

З вітальним словом до учасників звернувся Олександр Русанов, менеджер по роботі з клієнтами корпоративного сектору SAP Ukraine. Він коротко охарактеризував компанію SAP сьогодні. Говорячи про 14 років роботи українського офісу SAP, Олександр Русановвідзначив, що сьогодні в Україні SAP має 20 партнерів та 160 крупних клієнтів. Останнім часом SAP Ukraine організував низку референс-візитів закордон і запрошує українські компанії, які цікавляться передовими методами управління бізнесом, звертатись за інформацією щодо референс-візитів.


Олег Щербатенко, канд.техн.наук, генеральний директор корпорації «Інформаційні технології» у своєму вітальному слові звернув увагу на важливість проведення конференції, оскільки в Україні за останній рік не було такого комплексного заходу на тему автоматизації промисловості. В Україні вже достатньо підприємств, що мають сучасні комплексні системи автоматизації, тому ознайомитись з передовим досвідом можна і в Україні.

Потім виступаючи з доповіддю, Олег Щербатенко зазначив, що корпорація «Інформаційні технології» займається проектуванням та впровадженням АСУ підприємствами, територіально-розподіленими та холдинговими структурами з 1987 року. У портфелі продуктів корпорації, окрім повнофункціональної ERP-системи, 10 галузевих рішень. Сильною стороною «IT-Підприємство» є, зокрема, застосування наукових методів – математичних моделей оптимізації. Десять українських представництв і центрів впровадження координують роботу з київським офісом корпорації, шість – в рамках СНД з московським офісом.

Володимир Михайлов, канд. техн. наук, технічний директор корпорації «Інформаційні технології» у доповіді навів огляд проектів впровадження ERP-системи «IT-Підприємство» на провідних промислових підприємствах України. Кожний репрезентований проект був стисло охарактеризований, зокрема, функціональність, досягнуті результати проекту та платформа проекту.
У своїй другій доповіді Володимир Михайлов розглянув функції ERP-системи «IT-Підприємство». Він звернув увагу на те, що система разроблялась на основі стандартів управління та технічної підготовки виробництва, що використовується в СНД і не вимагає в цьому адаптації та локалізації. Водночас застосовано й світовий передовий досвід, зокрема функціонал з управління виробництвом MRP II, MES, APS, технічної підготовки виробництва згідно концепції PDM, PLM, управління логістикою (SCM), стосунків з клієнтами (CRM).

В умовах нестабільної економіки робота промислового підприємства особливо гостро потребує оптимізації виробничих процесів. Євген Судаков, провідний архітектор рішень SAP, SAP Ukraine, вважає, що ключовим процесом оптимізації є збалансоване планування збуту, виробництва та закупівель. Важливі також і процеси, спрямовані на зменшення виробничих витрат. Рішення SAP в галузі оптимізації виробничих процесів використовуються провідними компаніями світу.




Ще один підхід до оптимізації підприємств запропонував Юрій Верба, архітектор рішень з бізнес-аналітики Центру експертизи рішень SAP, SAP Ukraine. Це використання портфелю аналітичних рішень SAP для организації: регламентної звітності, дослідження даних, аналітичних запитів, моніторингу ключових показників, прогнозної аналітики. Він розповів про місце аналітичної платформи в ІТ ландшафті компанії, а також про важливість розділення інформації на «управлінську» та інформацію для виконавців.



Ольга Петрусенко, керівник відділу підтримки продажів SAP Ukraine, звернула увагу на те, що суворе виконання фінансового бюджету та контроль финансових потоків мо­же створити оману керованості та правильного руху до намічених цілей (в короткостроковій перспективі), але насправді може зруйнувати бізнес. Сувора фінансова дисципліна безумовно необхідна, але дуже важливо розуміти еко­номічну сутність бізнес процесів, знати, що все ж таки дає прибуток компанії, розвиває напрямки стратегічного інвестування, керує грошовими потоками. Від технології бюджетування необ­хідно перейти до технології управління фінансами, грамотно й оперативно на ін­тегрованій SAP ERP Finance.


Олексій Єгорченков, керівник напрямку по роботі з корпоративними клієнтами «1С Україна» розповів про те, як керувати промисловим предприємством за допомогою систем програм «1С: Підприєсмтво 8». Для цього пропонується система програм компанії «1С», заснована на сучасному середовищі розробки та використання за методологією досягнення швидкого результату – тут і зараз! До продуктів «1С: Підприємство 8» для автоматизації типових завдань підприємства, крім стандартного функціоналу ERP-систем, що складають реліз «1С: Управління виробничим підприємством 8», входять продукти галузевих виробничих рішень, PDM, ТОИР, SCM, управління автотранспортом, а також інструменти для розвязання завдань електронного документообігу, управління договорами, ІТ та проектами.

У другій доповіді Олексій Єгорченков висвітлив можливості планування та контролю для окремих компаній і холдингів за допомогою «1С: Консолідація». Гнучкі моделі бюджетування, їх версійність, «онлайн» оперативність, аналітичні панелі, звязок із операційними показниками та інші можливості надають потужний арсенал консолідації даних на підприємстві та в холдингу.

Сергій Левицький, менеджер корпоративних проектів представництва Oracle в Україні, розповів про те, як використовуючи застосування Oracle Applications, організації можуть ефективно керувати всіма ключовими бізнес-функціями, зокрема взаємодією з клієнтами, фінансами, кадрами та ланцюжком постачань, на основі глибокого розуміння бізнесу, адаптивних галузевих процесів та досвіду корпорації Oracle. Кожен з чотирьох комплексів корпоративних застосувань Oracle пропонується як у складі повністю інтегрованого набору, так і у вигляді окремих компонентів, усі вони створені на базі відкритих інфраструктур, що забезпечує гнучкі можливості конфігурування та інтеграцію з відкритими середовищами, включаючи технології різноманітних постачальників.

Компанія «СофтПро» має 17-ти річний досвід автоматизації підприємств на основі платформ власної розробки, вона пропонує ком­плекс Універсал 7:ERP-Basis. Юрій Витовський, начальник відділу маркетингу та продажу компанії, зазначив, що система має вбудований моделер бізнес-процесів, який дозволяє швидко та гнучко створювати систему управління ресурсами підприємства. Автоматизуючи функції обліку ресурсів, Універсал 7 надає широкі можливості проводити аналіз як в оперативному, так і в стратегичному масштабі. Успішність підприємства можна оцінити за методикою Balanced Scorecard (BSC). Відповідно до її принципів критерії оцінки поділяються на 4 групи 1. Інновації в підприємство. 2. Організація внутрішніх процесів, оптимізація ресурсів. 3. Зростання якості продукції та сервісів, їх конкурентоздатності. 4. Зростання прибутковості підприємства. Універсал 7 реализує можливості для управління за допомогою BSC.

Ольга Бєляченко, директор з консалтингу компанії «Софт-Рейтинг Консалт», у своєму виступі підкреслила, що місія компанії - сприяти підвищенню ефективності систем управління організацій Замовників шляхом впровадження кращих світових практик у сфері методології менеджменту та інформаційних технологий за допомогою рішень SAP. Під час впровадження рішень компанії SAP важливо для Замовника отримати повний спектр послуг, необхідних на всіх етапах створення інтегрованих систем управління підприємством. Компанія «Софт-Рейтинг Консалт» має для цього відповідні сертифікати, досвід, розробки, кадри, ресурси, інфраструктуру. Наприклад, дуже важливо мати при впровадженні апробовані, типові рішення, еталонні моделі бізнес-процесів та реальні проекти впровадження рішень SAP для підприємств різних галузей. Наявність всього цього дозволяє «Софт-Рейтинг Консалт» створювати ефективні системи управління підприємствами з гарантованою якістю, дотриманням термінів і бюджетів проектів, а також надійну кваліфіковану підтримку та постійний розвиток SAP-систем Замовників.

Сергій Буренко, начальник відділу продажу «Центру Знань», у своїй доповіді - Knowledge for Business. Зробіть ваш бізнес ефективнішим – зупинився на проблемах ефективності ІТ-персоналу та шляхах підвищення його ефективності. Для підвищення ефективності персоналу в Центрі Знань розробили свою методику, що складається з низки етапів. Спочатку проводиться аудит компанії, щоб сформувати набір компетенцій, який дозволить компанії досягнути поставлених цілей. Після цього виявивши джерела проблем в їх отриманні, оцінюють потреби розвитку персоналу. Провівши навчання, оцінюють її ефективність, а потім оцінюють і вплив навчання на бізнес клієнта.

Денис Скоробогатов, керівник Центру інноваційних технологій компанії «Борлас Україна», свій виступ присвятив проблемам ефективного управління виробничими потужностями на промислових підприємствах, плануванню потреб сировини та матеріалів, ефективному застосуванню важелів фінансового менеджменту з метою підвищення конкурентоздатності підприємств в умовах посткризового господарства. Він навів приклади практичного застосування кращих галузевих практик (best practice) для розв’язання завдань комплексної автоматизації за рахунок використання інноваційних програмних засобів корпорації Oracle.


Світлана Турцевич, директор з розвитку бізнесу та маркетингу спеціалізованого галузевого журналу «Інформаційні технології для менеджменту» (ІТМ), навела дані досліджень аналітичної компанії Forrester Consulting: 69% усіх керівників, які брали участь у дослідженні поставили галузеве спеціалізоване видання на друге місце за значимістю серед 13 основних каналів отримання знань. У першу чергу списку цих каналів увійшла й галузева спеціалізована конференція - до цієї категорії належить і конференція в Мінпромполітики. Ділові видання виявились за значимістю у другій половині списку. Forrester Consulting вважає, що спеціалізовані галузеві журнали мають велике значення для прийняття управлінських рішень щодо розвитку бізнесу.


***

Підсумки конференції

     Представники Мінпромполітики та УкрНЦ РІТ, вивчивши та узагальнивши інформацію, що прозвучала в доповідях, а також взявши до уваги пропозиції учасників конференції, виробили рішення конференції. У ньому йдеться, зокрема, про створення Ради з інформатизації підприємств, централізоване придбання ліцензій на ПЗ для підприємств Мінпромполітики, про организацію обміну досвідом у вигляді семінарів, круглих столів, про вироблення мотивації з впровадження сучасних ІТ-рішень.

Рішення науково-практичної конференції "Інформаційні технології - інструмент підвищення конкурентоздатності підприємств"

***

       Додатковий формат спілкування 

 
 Протягом усєї конференції у фойе були відведені місця для презентацій рішень компаній SAP Ukraine, «Інформаційні технології», «1С Україна», Oracle, СофтПро, «Софт-Рейтинг Консалт», Центр Знань, також тут можна було ознайомитись із інформацією про родину інтелектуальних робітників станцій «Інпарком» (ДНПП «Електронмаш»), системою управління ІТ-інфраструктурою підприємства «Smart Base ITS Control» (НТУУ «КПІ»), інструментом моделювання та реінжинірингу бізнес-процесів «Бізнес-конструктор» (УкрНЦ РІТ).


На завершення конференції була проведена лотерея розіграшу безкоштовних річних підписок журналу «Інформаційні технології для менеджменту», ваучеру на навчання в Центрі Знань по курсу Cisco та мультимедійні ігри компанії «1С». Після лотереї учасники спілкувались у неформальній обстановці.

        * * *

     На конференції представники українських промислових компаній змогли отримати багато інформації про досвід впровадження та використання інформаційних технологій на промислових підприємствах, про сучасні ІТ-рішення, доступні на українському ринку, ознайомитись з тенденціями розвитку ІТ і новими технологіями, взяти участь в обговоренні пропозицій з розробки державної політики у сфері автоматизації промислових підприємств. Більшість учасників відзначили, что ця конференція дуже потрібна та цікава, багато хто з них висловив бажання щодо організації такого заходу на регулярній основі.