Календар

<березня 2023>
ПНВТСРЧТПТСБНД
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Міністерство освіти і науки України

PDF Друк
Заходи > Конференція з  тематики індустрії програмної продукції. 2005 рік

КОНФЕРЕНЦІЯ З ТЕМАТИКИ ІНДУСТРІІ ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ". 2005 РІК

Міжнародна конференція «Розробка систем програмного забезпечення: виклики часу та роль у інформаційному суспільстві»

Дата проведення: 27–28 січня 2005 р.

Організатори: УкрНЦ РІТ за підтримки Міністерства освіти і науки України

Місце проведення: м. Київ

Мета конференції - визначитися на професійному рівні зі стратегією індустріалізації програмування в Україні, виявити переваги існуючого потенціалу, ідентифікувати та ранжирувати проблеми, розробити рекомендації у сфері розвитку законодавства, заходи у галузі освіти, науки та міжнародного співробітництва як складових державної політики у галузі створення конкурентноздатної вітчизняної програмної індустрії, а також надати орієнтири організаціям та компаніям, які працюють у галузі програмування, щодо напрямків їх розвитку.

У роботі конференції взяли участь 122 особи, серед них представники органів державного управління (Міністерство освіти і науки України, Державний департамент з питань зв`язку та інформатизації Міністерства транспорту та зв`язку України, Міністерство фінансів України, Міністерство економіки та євроінтеграції, Міністерство промислової політики України), наукових установ НАН України (Інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова, Інститут програмних систем НАН України, Міжнародний навчально-науковий центр ЮНЕСКО інформаційних технологій і систем та ін.), навчальних закладів (Національний авіаційний університет, Херсонський державний університет, Державна академія статистики, обліку та аудиту та ін.), провідних українських та закордонних софтверних компаній (Microsoft Україна, Miratech, Техінвест, Negeso), громадських організацій (Асоціація «Інформаційні технології України», Асоціація роботодавців, Всеукраїнська асоціація комп`ютерних клубів), засобів масової інформації (журнали «Корпоративні системи», «PR-менеджер», «Комп`ютер у школі та сім`ї» та газета «Освіта України»).

На конференції виступили: перший заступник Міністра освіти і науки України А. Гуржій та перший заступник директора Державного департаменту з питань зв`язку та інформатизації Міністерства транспорту та зв`язку України О. Савченко.

З доповіддю про концептуальні засади розвитку індустрії програмування виступив директор УкрНЦ «Софт-Рейтинг» В. Поліщук.

Загальним проблемам індустрії програмування був присвячений виступ наукового співробітника Міжнародної Академії комп`ютерних наук і систем М. Назаренка.

Президент компанії Міратех М. Роєнко та президент венчурної інвестиційної компанії Техінвест С. Лобойко навели результати системного аналізу стану офшорного програмування та аутсорсингу і надали пропозиції щодо їх розвитку в Україні.

Про перспективи індустрії програмування та плани софтверного гіганта - компанії Microsoft - розповів директор компанії Microsoft Україна В. Лановенко.

У доповіді експерта з проблем менеджменту якості В. Перчикова йшлося про побудову систем, які створюють передумови для забезпечення якості на всіх етапах життєвого циклу програмних продуктів.

Головний редактор журналу «Корпоративні системи» Б. Жданов зупинився на проблемах створення програмного забезпечення для автоматизованих систем управління підприємствами.

В. Коноваленко виконав аналіз чинного законодавства у сфері регулювання відносин «програміст-роботодавець» та виклав свої погляди щодо його практичного використання і розвитку.

У доповіді Л. Бобко з Інституту програмних систем НАН України було розкрито нинішній стан та перспективи розвитку системи національної стандартизації інженерії програмування.

Проблемам підготовки фахівців для софтверної індустрії у вищих навчальних закладах була присвячена доповідь декана факультету комп`ютерних технологій Національного авіаційного університету М. Сидорова.

Представник компанії Microsoft О. Орєхов проінформував учасників про програму для ВНЗ «Академія інформаційних технологій Майкрософт» та результати її виконання.

Представник Навчального Центру ІТ ІТС Л. Журавльова докладно розповіла про успішне втілення в Україні міжнародного освітнього проекту «APTECH - Україна».

На регіональних проблемах підготовки кадрів для індустрії програмування увагу учасників конференції зосередився проректор Херсонського державного університету з науково-педагогічної роботи О. Співаковський.

Директор компанії Negeso Фред Чаппін зупинився на аналізі переваг та проблем, з якими стикаються зарубіжні софтверні компанії, що працюють на ринку України.

Другий день конференції був присвячений питанням технологічного забезпечення індустріального програмування, на якому виступили провідні фахівці наукових установ НАН України.

Так, доповідь співробітника Міжнародного навчально-наукового центру ЮНЕСКО інформаційних технологій і систем А. Гладуна була присвячена агентно-орієнтованому програмуванню, а доповідь співробітника Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова С. Єршова - моделе-орієнтованому розробленню розподілених програмних систем.

Проблеми створення і використання програмного забезпечення для органів державної влади окреслила перший заступник начальника управління комп`ютеризованих систем Верховної Ради України Т. Дрогаль.

В інших доповідях було конкретизовано окремі аспекти індустріалізації програмування в Україні.

Учасники конференції підтримали пропозицію організаційного та програмного комітетів щодо необхідності ініціювання розроблення державної програми розвитку індустрії програмування в Україні.

Успіхом конференція зобов`язана ентузіазму організаторів та учасників, підтримці МОН України та спонсорській допомозі компаній Microsoft Україна, Софт-Рейтинг Консалт, APTECH, Negeso. Інформаційним спонсором конференції виступив журнал «Корпоративні системи», який виконав ряд публікацій за матеріалами конференції.

Активне обговорення питань під час конференції, жвава участь в обміні думками учасників конференції після її завершення є показником необхідності та зацікавленості у координації зусиль щодо розвитку індустрії програмування в Україні та свідчить про необхідність її регулярного проведення надалі.