Календар

<квітня 2024>
ПНВТСРЧТПТСБНД
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Міністерство освіти і науки України

PDF Друк
Про організацію >

ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ

    
     Український науковий центр розвитку інформаційних технологій (УкрНЦ РІТ) – державне підприємство, підпорядковане Міністерству освіти і науки України, атестована науково-дослідна установа, яка виконує проекти та надає науково-технічні послуги у широкому спектрі тематики розвитку та впровадження програмної складової інформаційних технологій у сфері економіки, науки, освіти та державного управління.
    
     Центр був заснований у 1991 році з метою сприяння становленню індустрії програмного забезпечення ЕОМ в умовах формування ринкової економіки України. На замовлення центральних органів виконавчої влади Центром виконувались проекти з тематики правового забезпечення створення і розповсюдження комп’ютерних програм як інтелектуальної власності та розвитку технологічної інфраструктури галузі (стандартизація, сертифікація), а також заходи з реалізації державної науково-технічної політики у сфері індустріалізації розроблення програмного забезпечення.        
     На початок 2000-х років в Україні склалися основи ринкової економіки, до якої належить ІТ-галузь з її важливою складовою – індустрією програмної продукції (ПП), яка розвивається високими темпами. Ринок програмної продукції та послуг з її впровадження в Україні сьогодні насичений і конкурентний.
Індустрія програмної продукції України – активний учасник процесів глобалізації світової економіки. Для максимізації позитивного ефекту та мінімізації негативного впливу від участі України у цих процесах потрібно проводити відповідну державну політику.
     З цією метою УкрНЦ РІТ розробив проект державної цільової програми «Розвиток індустрії програмної продукції України», концептуальні положення якої використовувались при розроблені проектів законодавчих актів у Верховній Раді України та підготовці відповідних програм і заходів органами виконавчої влади. Основні положення Програми – системний підхід, підняття рівня зрілості вітчизняних софтверних компаній, які задовольняють потреби внутрішнього ринку, орієнтація експортної складової індустрії ПП на продуктову модель, створення умов для випереджаючого розвитку індустрії ПП є актуальними і сьогодні.

     УкрНЦ РІТ першим серед вітчизняних організацій і компаній почав надавати послуги з впровадження індустріальних програмних «рішень» та інформаційних технологій провідних ІТ-компаній світу з метою створення інтегрованих автоматизованих систем управління підприємствами і компаніями в корпоративному сегменті економіки та органах державного управління.
Крім низки проектів, виконаних у цілому ряді великих вітчизняних підприємств, міжнародних компаній і органів державного управління, Центр пропагував сучасні індустріальні підходи до створення і модернізації систем управління шляхом організації конференцій, виставок, публікацій у ЗМІ.
     І сьогодні одним із основних напрямів діяльності Центру є послуги з розроблення ІТ-стратегії підприємств і компаній, орієнтованих на підвищення їх конкурентоздатності. Однією із основних концептуальних складових ІТ-стратегій є використання індустріального стандартного програмного забезпечення як для автоматизації основних бізнес-процесів, так і для інтеграції локальних програмних застосувань. Такі проекти розглядаються Центром як інвестиційні, економічна ефективність яких забезпечується впровадженням у практику управління сучасних концепцій, методів, процесів менеджменту, реалізованих у відповідних бізнес-застосуваннях.

     В останні роки УкрНЦ РІТ бере участь у проектах і заходах з метою запровадження в Україні електронного урядування та розвитку інформаційного суспільства. Застосування у цих сферах програмного забезпечення, що вільно розповсюджується, має багато переваг перед пропрієтарним. Формуванню та проведенню такої державної політики присвячена "Державна цільова науково-технічна програма використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом", розроблена за участю Міжнародного наукового центру технології програмування «Технософт», який у 2011 році увійшов до складу УкрНЦ РІТ.

     Таким чином, поєднання науково-технічних розробок, проектної діяльності та надання послуг замовникам у широкому спектрі програмної складової ІТ-індустрії взаємно підсилює всі рівні та напрямки науково-технічної діяльності Центру.
    Статус Центру як госпрозрахункового підприємства, який діє у конкурентному середовищі ІТ-ринку, стимулює постійну підтримку компетентності його науковців і фахівців, що дозволяє розвивати та застосовувати у своїх проектах і послугах найсучасніші ІТ та підходи до їх впровадження і використання.
     У свою чергу це дозволяє вносити конкретний внесок у розвиток і впровадження продукції ІТ у різних сферах її застосування та сприяти інтегральному впливу на розвиток ІТ-індустрії в цілому.