Календар

<лютого 2023>
ПНВТСРЧТПТСБНД
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Міністерство освіти і науки України

PDF Друк
Проекти > 2014 р.

НАУКОВО-ТЕХНІЧНІ ПРОЕКТИ. 2014 РІК


Розроблення типових рішень з інфраструктури комп’ютерних  мереж  органів державного управління на базі програмного забезпечення, що вільно розповсюджується
Замовник - Міністерство освіти і науки України (у 2013 - Держінформнауки)

Створення-впровадження стратегії розвитку інформаційних технологій АТ «Грузинская железная дорога» (консультаційне обслуговування ERP)
Замовник - АТ  «Грузинская железная дорога»

Проведення вирівнювання системного ландшафту SAP систем КІС виробничих підприємств НБУ

Замовник - Національний банк України

Створення інтегрованих інформаційних систем менеджменту компаній, підприємств та організацій на базі стандартного програмного забезпечення SAP
Замовники - ряд компаній та банків

Оцінювання відповідності (сертифікації) характеристик функціональності, надійності, використуваності, ефективності, мобільності програмного продукту "Folium", v.1.1
Замовник - ТОВ "Електронні архіви України"





Розроблення типових рішень з інфраструктури комп’ютерних  мереж  органів державного управління на базі програмного забезпечення, що вільно розповсюджується, 2013-2014 рр. (замовник – Міністерство освіти і науки України (у 2013 - Держінформнауки)

Основні науково-технічні результати роботи:
  • Розроблені типові рішення з інфраструктури комп’ютерних  мереж органів державного управління (ОДУ) на базі програмного забезпечення, що вільно розповсюджується (ПЗВР)
  • Досліджені та запропоновані формалізовані підходи до оптимізації та підвищення надійності функціонування  комп’ютерних мереж
  • Створено дистанційний курс підвищення кваліфікації системних адміністраторів комп’ютерних мереж ОДУ, які базуються на ПЗВР
  • Створено дослідний сегмент комп’ютерної мережі ОДУ (на прикладі сегменту комп’ютерної мережі МОН України), діючий на базі ПЗ, що вільно розповсюджується.       
Практична цінність роботи полягає:
     - у обґрунтованості та перевірці на конкретному сегменті комп’ютерної мережі ОДУ можливості застосування програмного забезпечення, що вільно розповсюджується, для забезпеченню ефективного та надійного функціонування комп’ютерних мереж органів державного управління, що є альтернативою використанню пропрієтарного програмного забезпечення та потребує значних витрат державних коштів на придбання відповідних ліцензій;
     -  створенні протопиту дистанційного курсу підвищення кваліфікації системних адміністраторів комп’ютерних мереж ОДУ, який  функціонує як веб-ресурс (розміщено на сайті http://train.itdev.org.ua), що дозволяє  системним адміністраторам ОДУ, які планують використовувати ПЗВР, пройти у віддаленому режимі відповідний початковий навчальний курс.





Створення-впровадження стратегії розвитку інформаційних технологій АТ «Грузинская железная дорога» (консультаційне обслуговування ERP)

(замовник - АТ  «Грузинская железная дорога»)

У листопаді 2014 року завершений проект з розроблення ІТ-стратегії для АТ «Грузинська залізниця», який УкрНЦ РІТ отримав, завдяки перемозі у тендері за участю компаній PricewaterhouseCoopers і Ernst & Young.


Одним із завдань проекту було обґрунтування вибору та впровадження ERP-системи як інвестиційного проекту. Був виконаний формалізований опис бізнес-процесів компанії AS-IS, розроблена модель бізнес процесів ТО-ВЕ, виконаний аналіз відповідності програмного забезпечення, яке використовується, моделі ТО-ВЕ та розроблена архітектура інтегрованої системи управління компанією, центральним елементом якої є ERP-система, а також програмні застосування класів CRM i Business Intelligence. Розроблений план-графік та ресурсний план реалізації проекту як частина реалізації ІТ-стратегії.
 



Наразі УкрНЦ РІТ надає консультаційну підтримку АТ «Грузинська залізниця»  у реалізації ІТ-стратегії, зокрема впровадженні ERP-системи та інших стандартних програмних застосувань.



Проведення вирівнювання системного ландшафту SAP систем КІС виробничих підприємств НБУ (замовник - НБУ)

Прорект є продовженням робіт, які фахівці укрНЦ РІТ проводили у Національному банку України по впровадженню базової функціональністі програмного забезпечення SAP, а саме: бухгалтерський і податковий облік, контролінг, матеріально-технічне забезпечення, збутпослуг, реалізовані інтерфейси з системою електронних платежів та іншими локальними системами. У подальшому функціональність системи розширювалась, зокрема, була реалізована підсистема планування бюджету і контролю його виконання.

Географічно система покриває всі територіальні (обласні) відділення НБУ. Базова функціональність SAP з підключенням виробничих модулів (планування виробництва, облік матеріалів суворої звітності у виробництві (банкнот), розрахунок собівартості продукції, технічне обслуговування і ремонт обладнання, управління якістю), а також функціональності планування бюджету та кошторису за участі фахівців УкрНЦ РІТ була впроваджена в Банкнотно-монетному дворі та Фабриці банкнотного паперу НБУ.

Система близько 15 років знаходиться у продуктивній експлуатації НБУ. Протягом ряду років УкрНЦ РІТ надавав послуги з підтримки та розвитку системи фахівцям НБУ, зокрема був виконаний апгрейд продуктивної системи із одночасною заміною версії програмного забезпечення SAP, СУБД, операційної системи та серверної платформи.

За оцінками фахівців функціональність SAP-системи в НБУ більш широка, ніж в центробанках країн Східної Європи та багатьох західних країн.

Ефективність використання SAP-системи неодноразово підтверджувалась аудиторами, у тому числі і міжнародними. Сама SAP-система використовується не тільки для управління діловими процесами НБУ, а і як інструмент проведення аудитів.



Створення інтегрованих інформаційних систем менеджменту компаній, підприємств та організацій на базі стандартного програмного забезпечення SAP


Починаючи з 2007 року і до теперішнього часу УкрНЦ РІТ приймає участь у розробці інноваційних моделей та створенні інтегрованих систем управління крупними вітчизняними і закордонними підприємствами та органами державного управління, головним виконавцем яких є компанія «Софт-Рейтинг Консалт».

У ході реалізації проектів науковці і спеціалісти УкрНЦ РІТ застосовують системний підхід та сучасні концепції і методології менеджменту, зокрема, реінжиніринг бізнес-процесів, систему збалансованих показників (Balanced Scorecards), адаптували до специфіки замовників сучасні методики бюджетування.
Проектні роботи виконуються на високому науково-інженерному рівні відповідно до технічних замовлень, інформаційні системи менеджменту введені в продуктивну (промислову) екпслуатацію.

Результати проектної діяльності УкрНЦ РІТ сприяють підвищенню прозорості ділових процесів організацій-замовників, оперативності і обгрунтованості рішень по управлінню крупними економіко-організаційними структурами, підвищенню їх конкуренто-спроможності,  економічній і інформаційній безпеці об’єктів автоматизації.

У 2014 році УкрНЦ РІТ виконано наступні проекти:

  • Розробка програмного забезпечення в середовищі SAP з функціональності «Технічне обслуговування та ремонт обладнання»; проведення семінарів з напрямку функціональності SAP ТОРО (генеральний замовник - ПрАТ «Сентравис»)
  • Перенос продуктивної системи SAP ERP в нове середовище (генеральний замовник – Банкнотно-монетний двір НБУ)
  • Вирівнювання системного ландшафту SAP систем КІС виробничих підприємств (генеральний замовник – НБУ).
^